Mikä on ihon suojakerros?

Mikä on ihon suojakerros? - Dermalogica Suomi
Ihon suojakerros josta käytetään myös nimeä ihoeste, muodostuu epidermiksen uloimmasta kerroksesta sekä happovaipasta, joka on ohut kalvo ihon pinnalla. Ihon suojakerros nimensä mukaisesti auttaa suojaamaan ihoa pitämällä veden sisällä ja epäpuhtaudet ulkona.

Ihon suojakerroksella on kolme tärkeää tehtävää:
  • Se auttaa suojaamaan kehoa ulkoisilta stressitekijöiltä, kuten saasteilta ja UV-säteilyltä.
  • Se pidättää vettä, mikä auttaa pitämään ihon kosteutettuna.
  • Se kuljettaa ravintoaineita iholle.

Mistä tietää, onko ihon suojakerros kunnossa?

Jos iho on kosteutettu, kimmoisa ja sileä, ihon suojakerros on todennäköisesti terve. Kun ihon suojakerros toimii kunnolla, iho ei myöskään yleensä tunnu herkältä.

Kun ihon suojakerros on vaurioitunut, se voi tuntua herkältä, kuivalta, pintakuivalta tai ärtyneeltä. Iholla voi esiintyä punoitusta, ihottumaa ja ihonhoitotuotteet voivat jättää jälkeensä pistelyä tai polttavaa tunnetta.

Vaurioitunut suojakerros voi johtaa herkempään ihoon

Herkällä iholla on monia syitä, kuten perimä, stressi, hormonimuutokset, ihosairaudet tai ympäristön stressitekijät. Usein herkkä iho on kuitenkin suora seuraus vaurioituneesta suojakerroksesta. On siis selvää, että herkän ihon korjaamiseksi on korjattava ihon vaurioitunut suojakerros.

Mistä ihon suojakerroksen vaurioituminen johtuu?

Kuten ihon herkkyyteen myös vaurioituneeseen suojakerrokseen voi olla monia syitä. Se voi johtua perimästä tai olla seurausta ympäristötekijöistä, kuten kylmä ja kuiva ilmasto, auringolle altistuminen tai ilmansaasteet. Myös ihon liikakuoriminen tai liian voimakkaiden ihonhoitotuotteiden käyttö voi vaurioittaa ihon suojakerrosta.

Keramidien merkitys ihon suojakerrokselle

Keramidit ovat yksi ihon suojakerroksen tärkeimmistä komponenteista. Ihon suojakerros koostuu keramideista (50 %), kolesterolista (25 %) ja rasvahapoista (10-20 %). Kun näiden lipidien, erityisesti keramidien, tasot ovat epätasapainossa, ihon suojakerros vaarantuu. Iho tuottaa omia keramidejaan, mutta kuiva ja herkkä iho ei pysty syntetisoimaan riittävästi keramideja terveen suojakerroksen ylläpitämiseen. Yksi tapa parantaa ihon suojakerroksen toimintaa on käyttää kosteusvoidetta, joka rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa.

Mitä herkän ihon ihonhoitorutiiniini pitäisi kuulua?

Pidä ihonhoitorutiini yksinkertaisena ja vältä voimakkaita puhdistuksia ja kuorintoja. On tärkeää, että hoitorutiini sisältää täyteläisen kosteusvoiteen, kuten Stabilizing Repair Cream. Sen pehmeän kermainen koostumus rauhoittaa ihoa ja auttaa pitämään herkkyyden loitolla. Se sisältää keramideja rakentavan kompleksin, joka vahvistaa ihon suojakerrosta, lukitsee kosteuden ihoon ja auttaa pysäyttämään ihon herkkyyden.

Osta tuotteita herkälle iholle.