5 asiaa, jotka sinun tulisi tietää aurinkovoiteista

5 asiaa, jotka sinun tulisi tietää aurinkovoiteista - Dermalogica Suomi

Ihosi altistuu UV-säteilylle joka päivä, olitpa sitten sisällä tai ulkona. Päivittäinen aurinkovoiteen käyttö auttaa suojaamaan ihoa ennenaikaisilta ikääntymisen merkeiltä sekä ihosyövältä. Yllättävää kyllä, monet meistä noudattavat vanhentuneita tai virheellisiä neuvoja, jotka vaarantavat ihon terveyden pitkällä aikavälillä. Tässä viisi asiaa, jotka sinun tulisi tietää auringosta ja ihon terveydestä.

1. Valitse laajaspektrinen aurinkosuoja

Valitse aurinkovoide, joka suojaa sekä ikääntymistä aiheuttavilta UVA-säteiltä että palamista aiheuttavilta UVB-säteiltä. SPF (Sun Protection Factor) -numero ilmaisee kuinka kauan kestää, että iho punoittuu UVB-säteilystä. Esimerkiksi SPF 15 tarkoittaa, että se kestää 15 kertaa kauemmin. UVA-säteet tunkeutuvat syvemmälle ihoon, kiihdyttävät ihon ikääntymisen merkkejä ja aiheuttavat ihosyöpää. Laajaspektrinen aurinkosuoja sisältää yhdistelmän ainesosia, jotka suojaavat ihoa UVA ja UVB-säteiltä.

2. Kemiallinen vai fysikaalinen aurinkovoide?

On mieltymyskysymys valitsetko kemiallisen vai fysikaalisen aurinkovoiteen. Kemialliset aurinkosuojat sitovat ultraviolettisäteitä ja muuttavat ne lämmöksi. Niissä käytetään aktiivisia ainesosia, kuten Avobenzone ja Helioplex. Kemialliset aurinkovoiteet ovat yleensä suositumpia, koska ne tuntuvat kevyemmiltä, näyttävät vähemmän huomattavilta ja ovat kestävämpiä veden ja hikoilun suhteen. Kokeile esimerkiksi suosittua Dynamic Skin Recovery SPF50 -päivävoidetta, joka kiinteyttää, kosteuttaa ja suojaa ihoa.

Fysikaaliset aurinkovoiteet eli mineraalipohjaiset aurinkovoiteet jäävät ihon pinnalle. Fysikaaliset aurinkosuoja-aineet, kuten titaanidioksidi ja sinkkioksidi, heijastavat UV-säteitä pois. Fysikaaliset aurinkovoiteet sopivat jokaiselle iholle – myös herkälle iholle. SkinPerfect Primer SPF30 on fysikaalisen aurinkosuojan sisältävä pohjustustuote, joka heleyttää ja tasoittaa ihoa.

Lue myös: Fysikaalinen vs. kemiallinen aurinkosuoja

3. Pohjarusketus ei suojaa auringolta

Ei ole olemassa turvallista rusketusta. Rusketus on ihosi tapa puolustautua UV-säteilyn haittoja vastaan. Solusi reagoivat hyökkäykseen tuottamalla enemmän melaniinia (ihon värin antava pigmentti), ja ihosi tummuu sen seurauksena. Ei ole mitään terveellistä tai ennaltaehkäisevää hyötyä yrittää hankkia pohjaväriä.

4. Aurinkosuojaa tarvitaan vuoden ympäri

Aurinkovauriot eivät tapahdu vain kesäkuukausina tai rannalla ollessa. Valovaurio tai UV-altistuminen voi tapahtua altistumalla päivänvalolle pilvien, sateen, lasin ja jopa loisteputkien kautta. Noin 90 prosenttia valon aiheuttamasta ikääntymisestä voidaan estää käyttämällä aurinkosuojaa päivittäin. Ja vaikka päivittäinen aurinkosuoja on selvästi välttämätöntä, se ei saa tulla ihonhoitohyötyjen kustannuksella! Kaikki Dermalogica-aurinkovoiteet tarjoavat UVA ja UVB-suojan lisäksi hoitavia ominaisuuksia ihon eri tarpeisiin.

5. Todennäköisesti et käytä tarpeeksi aurinkovoidetta

Voidemaiset aurinkosuojat tarjoavat yleensä paremman suojan kuin suihkeet. American Academy of Dermatology suosittelee aurinkosuojan "runsasta käyttöä" vartalon iholle ­– vähintään noin kahden ruokalusikallisen verran aurinkovoidetta. Kasvoille kannattaa levittää noin teelusikallisen verran aurinkovoidetta. Levitä aurinkosuoja uudelleen kahden tunnin välein sekä aina uimisen tai liikunnan jälkeen.

Löydä oikea aurinkosuoja ihollesi oppaamme avulla tai tutustu aurinkovoiteiden valikoimaan.