Mitä on retinoli?

Dynamic Skin Retinol Serum - retinoliseerumi

Retinoli on eräänlainen retinoidi eli A-vitamiinin muoto. Retinoli on yksi tehokkaimmista ja suosituimmista raaka-aineista, joita käytetään vähentämään näkyviä ikääntymisen merkkejä, kuten ryppyjä, pieniä juonteita, laajentuneita ihohuokosia sekä hyperpigmentaatiota.

Miksi retinoideja käytetään?

Ihon ikääntyminen tapahtuu useista syistä, ympäristötekijöistä stressiin ja luonnolliseen ikääntymiseen. Ihon ikääntyessä solujen uusiutuminen ja kollageenin muodostus hidastuu. Näkyvät ikääntymisen merkit, kuten maksaläiskät, juonteet, rypyt sekä laajentuneet ihohuokoset, syntyvät ihon omien puolustusmekanismien tuloksena sekä hidastuneen ihon uusiutumisen takia.

Retinoidit auttavat lisäämään solujen vaihtuvuutta ja nopeuttavat ihon uudistumista. Retinoidien tehokkaimmat vaikutukset ovat kollageeniin: ne auttavat vähentämään auringolle altistumisen aiheuttamaa kollageenin hajoamista sekä stimuloi uuden kollageenin tuotantoa. Retinoidit auttavat myös vähentämään näppyjä, estäessään ihohuokosten tukkeutumista. Retinoidit antavat iholle tasaisemman sävyn ja rakenteen. Ne vähentävät ihohuokosten näkyvyyttä, ja minimoivat juonteita ja ryppyjä.

Retinoidien tyypit

Retinoidi on kattotermi koko A-vitamiinijohdannaisten perheelle. Retinoidien voimakkuus vaihtelee suhteellisen hellävaraisista käsikauppatuotteista tehokkaisiin reseptihoitoihin. Yleensä mitä voimakkaampi retinoidi on, sitä suurempi on ihoärsytyksen mahdollisuus.

 • Retinoiinihappo on eräänlainen retinoidi, joka on saatavana reseptillä esimerkiksi Isotretinoiinin ja Tretinoiinin muodossa, mutta sillä on eniten ihoärsytystä.
 • Retinaldehydi (retinaali) on lähimpänä retinoiinihappoa, ja sitä formuloidaan yleensä hyvin pieninä määrinä, koska sillä on suuri mahdollisuus ärsyttää ihoa.
 • Retinoli on vahvin ilman reseptiä saatavana oleva retinoidi. Vaikka Retinoli on edelleen erittäin tehokas, se on noin 20% heikompi kuin retinoiinihappo ja se muuttuu hitaasti retinoiinihapoksi ihon kautta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että se aiheuttaa vähemmän ihoärsytystä kuin retinoiinihappo.
 • Retinyylipalmitaatti, retinyylipropionaatti ja retinyyliasetaatti ovat lievimmät retinoidit, joita kutsutaan myös retinyyliestereiksi. Niiden muuttuminen retinoiinihapoksi kestää kauemmin, ja niillä on minimaalinen ihoärsytysriski. 
 • Mikrokapseloitu retinoli. Jotkut retinolin muodot ovat mikrokapseloituja, mikä auttaa stabiloimaan retinolia ja varmistamaan maksimaalisen tehon. Mikrokapseloitu retinoli luo myös näkymättömän suojan ihon pinnalle vähentämään kosteuden menetystä, mikä on kriittistä ryppyjen ja pienien juonteiden vähentämiselle.
 • Granaktiivinen retinoidi on uuden sukupolven retinoidi, joka vaikuttaa suoraan ihossa eikä käy läpi muuntumisvaiheita. Tämä sijoittuu retinolin ja retinalin väliin vahvuuden suhteen, mutta on erittäin hyvin siedetty.

Riippumatta siitä, mitä retinoidien muotoa käytät, on tärkeää huomata, että ihon entsyymit muuttavat kaikki retinoidit retinoiinihapoksi. Mitä läheisemmin retinoidi liittyy retinoiinihappoon, sitä nopeammin ihosi hyödyntää sitä. Dermalogica sisältää joko retinyyliestereitä, retinolia tai granaktiivista retinoidia vähentämään ihoärsytyksen riskiä ja ylläpitämään optimaalista ihon terveyttä.

Retinolin käyttö

Sietääkseen retinolia ihon pitää ensin muodostaa niin sanottuja retinoidireseptoreita. Nämä reseptorit ovat proteiineja, joita löytyy ihosta luonnostaan ja ne auttavat retinolia toimimaan. Iho voi muodostaa retinoidireseptoreita kontrolloidun altistuksen avulla. Tämän vuoksi usein suositellaan aloittamaan retinolin käyttö pikkuhiljaa ja totuttaa iho asteittain voimakkaimpiin pitoisuuksiin.

 • Aloita retinolin käyttö tarvittaessa asteittain tai vähennä käyttötiheyttä, jos ihoärsytystä esiintyy.
 • Käytä retinolia vain iltaisin.
 • Käytä päivällä aina suojakerrointa suojataksesi ihosi UV-säteilyltä.
 • Vältä voimakkaita kuorintoja. Päivittäiset kuorinnat sekä kuorivat puhdistukset ovat ok.
 • Vältä retinolin käyttöä, jos olet raskaana tai imetät.

Aiheuttaako retinoli ihon punoitusta tai hilseilyä?

Voi kestää useita viikkoja ennen kuin ihosi tottuu täysin retinoliin. Silloin voit kokea ihon hilseilyä tai herkkyyttä. Tämä on normaalia ja sen pitäisi loppua, kun ihosi valmistaa retinoidireseptoreja.

Mikä on paras retinoliseerumi tai voide iholleni?

Ikääntymisen merkkeihin

Dynamic Skin Retinol Serum on nopeasti vaikuttava 3,5 % retinoliseerumi, joka auttaa vähentämään neljää ikääntymisen merkkiä. Se vähentää ryppyjä ja juonteita, tasoittaa ihon rakennetta, minimoi ihohuokosten ulkonäköä ja tasoittaa ihon sävyä.

Näppyihin taipuvaiselle iholle

Retinol Clearing Oil on aikuiselle, epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle tarkoitettu hoitoöljy, joka sisältää retinolia ja salisyylihappoa. Yhdessä ne auttavat vähentämään ikääntymisen merkkejä ja epäpuhtauksia sekä tekevät ihosta kirkkaamman ja elinvoimaisemman.

Retinoli silmänympärysiholle

Age Reversal Eye Complex on tehokas, retinolia sisältävä silmänympärysvoide, joka auttaa tasoittamaan ikääntymisen merkkejä silmänympärysiholla.

Osta retinolia sisältäviä tuotteita.