Herkkä vs. herkistynyt iho

Herkkä vs. herkistynyt iho - Dermalogica Suomi

Herkän ja herkistyneen ihon oireet ovat samat: punoitus, kuivuminen, kutina ja polttelu. Lue, mitä eroa näiden kahden välillä on.

Herkän tai herkistyneen ihon merkkejä

  • Ohut ihon rakenne ja läpikuultava ulkonäkö.
  • Kiristävä tunne, joka voi viitata ihon kosteusköyhyyteen ja johtaa reaktioihin ihonhoitotuotteista.
  • Punoitus tai täplät. Tämä on merkki liian reaktiivisista hiussuonista tai taipumuksesta ruusufinniin.
  • Hilseily tai halkeilu poskissa ja otsassa. Tämä osoittaa ihon kuivumista ja heikentynyttä suojatoimintoa.
  • Punastuminen ja kutina tai polttavat tuntemukset, jotka voivat myös olla merkki liian reaktiivisista hiussuonista.
  • Pienet, ihottumaa muistuttavat näpyt (ei pidä sekoittaa akneen).

Herkän ja herkistyneen ihon yhteinen piirre on ihon heikentynyt suojakerros eli lipidikerros. Terve lipidikerros auttaa ylläpitämään ihon terveyttä säilyttämällä kosteuden ihon sisällä ja pitämällä ympäristön epäpuhtaudet ja mikrobit ulkopuolella. Kuvittele ihosolusi tiiliksi. Lipidit ovat "laasti", joka pitää ne yhdessä. Kun ihosi altistuu tekijöille, jotka vaarantavat tämän suojakerroksen, seurauksena on punoitusta, kuivuutta, ärsytystä ja epämukavuutta. Toisin sanoen herkkä tai herkistynyt iho.

Ihosi voi olla herkkä geneettisistä syistä ja saatat kamppailla ärtyneen ihon kanssa päivittäin. Herkistynyt iho puolestaan reagoi johonkin ulkoiseen tekijään ympäristössäsi, joka nostaa herkkyyden pintaan.

Herkkä iho on synnynnäinen

Herkälle iholle eli ihon heikolle suojatoiminnolle voi olla geneettinen alttius. Kun iho on herkkä, sen suojaava ulkokerros päästää ärsyttävät aineet, mikrobit ja allergeenit lävitseen aiheuttaen erilaisia haittavaikutuksia, kuten pistelyä, kipua tai punoitusta. Geneettisesti herkkää ihoa pidetään hauraampana, koska sillä on pienempi määrä pigmenttiä, ohut epidermis ja verisuonet lähellä ihon pintaa, mistä seuraa punoitusta. Saatat huomata, että olet myös altis astmalle ja allergioille. Herkkä iho voi siirtyä sukupolvelta toiselle – mutta on olemassa tapoja hoitaa sitä.

Ympäristön aiheuttama herkkyys (herkistynyt iho)

Ihon herkistyminen voi tapahtua kenelle tahansa geeneistä riippumatta. Ihosi voi herkistyä altistuessaan toistuvasti ärsyttäville aineille, kuten kosmetiikan sisältämälle alkoholille, lanoliinille, keinotekoisille hajusteille ja väreille tai muille ulkoisille tekijöille. Yksittäisten herkkyyden laukaisijoiden välttäminen voi vähentää tai poistaa oireet. Jos näitä laukaisijoita ei voida välttää (ympäristö, lämpötila), herkistyneen ihon oireita voidaan hallita ihonhoidolla ja elämäntapamuutoksilla.

Muun muassa seuraavat tekijät voivat vaikuttaa ihoosi:

Elämäntapa: Stressi, ruokavalio, tupakointi, nestehukka, alkoholi ja kosmetiikan ainesosat.

Ympäristö: Ilmansaasteet, ilmassa olevat allergeenit, sää ja lämpötilan muutokset.

Fysiologia: Stressin tai hormonaalisten vaihtelujen fyysiset vaikutukset.

Sairaus: Ruusufinni, ihottuma tai psoriaasis.

Miten rauhoittaa herkkää ja herkistynyttä ihoa

Valitse tuotteita, jotka rauhoittavat ihoa ja vahvistavat sen luonnollista suojaa. Tässä muutamia tuotteita, jotka auttavat ihoasi pysymään terveenä ja vahvana:

Smart Response Serum
Tämä älyseerumi on tarkoitettu tunnistamaan ja käsittelemään ihon mikromuutoksia ennen kuin ne näkyvät paljaalla silmällä. Neljä aktiivista ainesosaa vastaavat tehokkaasti ihon tarpeisiin reaaliajassa.

Calm Water Gel
Kevyt ja rauhoittava kosteusvoide lukitsee kosteuden ihoon.

Stabilizing Repair Cream
Täyteläinen kosteusvoide auttaa korjaamaan ja vahvistamaan herkistyneen ihon omaa suojakerrosta.

Katso kaikki tuotesuosituksemme herkälle ja herkistyneelle iholle tästä.