Mitä on retinoli?

Mitä on retinoli?

Retinoli on yksi tehokkaimmista ja suosituimmista raaka-aineista, joita käytetään vähentämään näkyviä ryppyjä, pieniä juonteita sekä hyperpigmentaatiota. Se voi myös auttaa vähentämään näppyjä kiihdyttämällä solujen uusiutumista.

Retinoli kuuluu retinoidien ryhmään ja on A-vitamiinin voimakas muoto. Retinoli on epäilemättä lyömätön raaka-aine hoitamaan ihon ikääntymisen merkkejä. Sillä on kyky lisätä solujen uudistumista vähentäen ryppyjä, pieniä juonteita ja pigmenttiläiskiä. Tuloksena kiinteämpi, sileämpi ja tasaisempi iho. Retinoli voi myös auttaa vähentämään näppyjä, estäessään ihohuokosten tukkeutumista kuolleilla ihosoluilla.

Miksi retinolia käytetään?

Ihon ikääntyminen tapahtuu useista syistä, ympäristötekijöistä stressiin ja luonnolliseen ikääntymiseen. Ihon ikääntyessä solujen uusiutuminen ja kollageenin muodostus hidastuu. Näkyvät ikääntymisen merkit (pigmenttiläiskät, juonteet, rypyt, jne.) syntyvät ihon omien puolustusmekanismien tuloksena sekä hidastuneen ihon uusiutumisen ja palautumisen takia. Retinoli edistää solujen uusiutumista, mikä tekee ihosta sileämmän ja sävyltään tasaisemman.

Miten retinoli toimii iholla?

Sietääkseen retinolia ihon pitää ensin muodostaa niin sanottuja retinoidireseptoreita. Nämä reseptorit ovat proteiineja, joita löytyy ihosta luonnostaan ja ne auttavat retinolia toimimaan. Iho voi muodostaa retinoidireseptoreita kontrolloidun altistuksen avulla. Tämän vuoksi usein suositellaan aloittamaan retinolituotteiden käyttö pikkuhiljaa ja totuttaa iho asteittain voimakkaimpiin pitoisuuksiin.

Retinolin tyypit

Retinoli kuuluu retinoidien perheeseen. Ne auttavat lisäämään solujen vaihtuvuutta ja nopeuttavat ihon uudistumista, tasoittavat tehokkaasti värimuutoksia ja ihon ikääntymisen aikana syntyviä vaurioita. Retinoidien tehokkaimmat vaikutukset ovat kollageeniin: ne auttavat vähentämään kollageenin hajoamista auringosta sekä stimuloivat uuden kollageenin tuotantoa.

  • Retinoiinihappo on eräänlainen retinoidi, joka on saatavana reseptillä esimerkiksi Isotretinoiinin ja Tretinoiinin muodossa, mutta sillä on eniten ihoärsytystä.
  • Retinoli on vahvin ilman reseptiä saatavana oleva retinoidi. Vaikka Retinoli on edelleen erittäin tehokas, se on noin 20% heikompi kuin retinoiinihappo ja se muuttuu hitaasti retinoiinihapoksi ihon kautta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että se aiheuttaa vähemmän ihoärsytystä kuin retinoiinihappo.
  • Retinyylipalmitaatti, retinyylipropionaatti ja retinyyliasetaatti ovat lievimmät retinoidit, joita kutsutaan myös retinyyliestereiksi. Retinoiinihapoksi muuttuminen kestää kauemmin, ja niillä on minimaalinen ihoärsytysriski.
  • Mikrokapseloitu retinoli. Jotkut retinolin muodot ovat mikrokapseloituja, mikä auttaa stabiloimaan retinolia ja varmistamaan maksimaalisen tehon. Mikrokapseloitu retinoli luo myös näkymättömän suojan ihon pinnalle vähentämään kosteuden menetystä, mikä on kriittistä ryppyjen ja hienojen juonteiden vähentämiselle.

Miten käyttää retinolia

  • Aloita käyttö asteittain: kasvata ihon toleranssia hiljalleen välttääksesi ihoärsytystä. Aloita käyttö kerran viikossa, sitten joka toinen päivä ja lopulta joka päivä.
  • Käytä retinolia illalla välttääksesi auringon aiheuttamaa ärsytystä.
  • Käytä päivällä aina suojakerrointa suojataksesi ihosi UV-säteilyltä.
  • Vältä muita kuorintoja, ellei ne ole suunniteltu käytettäväksi retinolin kanssa tai ellei ihoterapeuttisi sano, että se on ok.
  • Vältä retinolia, jos olet raskaana tai imetät.

Aiheuttaako retinoli ihon punoitusta tai hilseilyä?

Voi kestää useita viikkoja ennen kuin ihosi tottuu retinoliin. Silloin voit kokea ihon hilseilyä tai herkkyyttä. Tämä on normaalia ja sen pitäisi loppua, kun ihosi valmistaa retinoidireseptoreja.