Mitä on retinoli?

Mitä on retinoli? - Dermalogica Suomi

Retinoli on yksi tehokkaimmista ja suosituimmista raaka-aineista, joita käytetään vähentämään näkyviä ryppyjä, pieniä juonteita, laajentuneita ihohuokosia sekä hyperpigmentaatiota.

Retinoli kuuluu retinoidien ryhmään ja on A-vitamiinin voimakas muoto. Sillä on kyky lisätä solujen uudistumista vähentäen ikääntymisen merkkejä ja saaden aikaan kiinteämmän, sileämmän ja tasaisemman ihon. Retinoli voi myös auttaa vähentämään näppyjä, estäessään ihohuokosten tukkeutumista kuolleilla ihosoluilla.

Miksi retinolia käytetään?

Ihon ikääntyminen tapahtuu useista syistä, ympäristötekijöistä stressiin ja luonnolliseen ikääntymiseen. Ihon ikääntyessä solujen uusiutuminen ja kollageenin muodostus hidastuu. Näkyvät ikääntymisen merkit (pigmenttiläiskät, juonteet, rypyt, jne.) syntyvät ihon omien puolustusmekanismien tuloksena sekä hidastuneen ihon uusiutumisen ja palautumisen takia. Retinoli edistää solujen uusiutumista, mikä tekee ihosta sileämmän ja sävyltään tasaisemman.

Miten retinoli toimii iholla?

Sietääkseen retinolia ihon pitää ensin muodostaa niin sanottuja retinoidireseptoreita. Nämä reseptorit ovat proteiineja, joita löytyy ihosta luonnostaan ja ne auttavat retinolia toimimaan. Iho voi muodostaa retinoidireseptoreita kontrolloidun altistuksen avulla. Tämän vuoksi usein suositellaan aloittamaan retinolituotteiden käyttö pikkuhiljaa ja totuttaa iho asteittain voimakkaimpiin pitoisuuksiin.

Retinolin tyypit

Retinoli kuuluu retinoidien perheeseen. Ne auttavat lisäämään solujen vaihtuvuutta ja nopeuttavat ihon uudistumista, tasoittavat tehokkaasti värimuutoksia ja ihon ikääntymisen aikana syntyviä vaurioita. Retinoidien tehokkaimmat vaikutukset ovat kollageeniin: ne auttavat vähentämään kollageenin hajoamista auringosta sekä stimuloivat uuden kollageenin tuotantoa.

  • Retinoiinihappo on eräänlainen retinoidi, joka on saatavana reseptillä esimerkiksi Isotretinoiinin ja Tretinoiinin muodossa, mutta sillä on eniten ihoärsytystä.
  • Retinoli on vahvin ilman reseptiä saatavana oleva retinoidi. Vaikka Retinoli on edelleen erittäin tehokas, se on noin 20% heikompi kuin retinoiinihappo ja se muuttuu hitaasti retinoiinihapoksi ihon kautta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että se aiheuttaa vähemmän ihoärsytystä kuin retinoiinihappo.
  • Retinyylipalmitaatti, retinyylipropionaatti ja retinyyliasetaatti ovat lievimmät retinoidit, joita kutsutaan myös retinyyliestereiksi. Retinoiinihapoksi muuttuminen kestää kauemmin, ja niillä on minimaalinen ihoärsytysriski. 
  • Mikrokapseloitu retinoli. Jotkut retinolin muodot ovat mikrokapseloituja, mikä auttaa stabiloimaan retinolia ja varmistamaan maksimaalisen tehon. Mikrokapseloitu retinoli luo myös näkymättömän suojan ihon pinnalle vähentämään kosteuden menetystä, mikä on kriittistä ryppyjen ja hienojen juonteiden vähentämiselle.

Näin käytät retinolia

  • Aloita käyttö tarvittaessa asteittain tai vähennä käyttötiheyttä, jos ihoärsytystä esiintyy.
  • Käytä retinolia vain iltaisin.
  • Käytä päivällä aina suojakerrointa suojataksesi ihosi UV-säteilyltä.
  • Vältä muita kuorintoja, ellei ne ole suunniteltu käytettäväksi retinolin kanssa tai ellei ihoterapeuttisi sano, että se on ok.
  • Vältä retinolia, jos olet raskaana tai imetät.

Aiheuttaako retinoli ihon punoitusta tai hilseilyä?

Voi kestää useita viikkoja ennen kuin ihosi tottuu täysin retinoliin. Silloin voit kokea ihon hilseilyä tai herkkyyttä. Tämä on normaalia ja sen pitäisi loppua, kun ihosi valmistaa retinoidireseptoreja.

Mikä retinolituote valita?

Ikääntymisen merkkeihin

Dynamic Skin Retinol Serum on nopeasti vaikuttava 3,5 % retinoliseerumi, joka auttaa vähentämään neljää ikääntymisen merkkiä. Se vähentää ryppyjä ja juonteita, tasoittaa ihon rakennetta, minimoi ihohuokosten ulkonäköä ja tasoittaa ihon sävyä.

Näppyihin taipuvaiselle iholle

Retinol Clearing Oil on aikuiselle, epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle tarkoitettu hoitoöljy, joka sisältää retinolia ja salisyylihappoa. Yhdessä ne auttavat vähentämään ikääntymisen merkkejä ja epäpuhtauksia sekä tekevät ihosta kirkkaamman ja elinvoimaisemman.

Silmänympärysiholle

Age Reversal Eye Complex on tehokas, retinolia sisältävä silmänympärysvoide, joka auttaa tasoittamaan ikääntymisen merkkejä silmänympärysiholla.